Zeliščarstvo, botanika, divja hrana

Z botaniko sem se pobližje spoznal med študijem biologije na Biotehniški univerzi v Ljubljani. Zanimala me je predvsem sistematska botanika, s katero sem se ukvarjal tudi v svojem diplomskem delu, ki si ga lahko ogledate tukaj.

slika zeliščarfoto:Jaka Koren

Na Jezerskem, kjer živim in delam, je tako zaenkrat znanih preko 1000 različnih rastlinskih vrst. Po diplomi so me pričela zanimati tudi čajna zelišča in tako sem v letu 2013 opravil NPK zeliščar, ki mi tudi uradno dovoljuje opravljati ta poklic.

npk certifikat

Počasi je zraslo tudi zanimanje za divjo hrano, ki raste povsod okrog nas. Precej znanja sem dobil ob prevajanju in priredbi knjige Ljubiše Grlića “Enciklopedija samoniklog jestivog bilja”, ki sem ga opravil za založbo Narava. Seveda ne gre brez praktičnega dela in okušanja ter pripravljanja hrane iz pradavnine. Strokovno znanje in praktične izkušnje mi omogočajo, da znanje o užitnih divjih rastlinah delim tudi z ostalimi.

OLYMPUS DIGITAL CAMERADivja hrana

Slušateljev na botaničnih in zeliščarskih predavanjih ter delavnicah o divji hrani se je do sedaj nabralo že prek 1000. Povečini so navdušeni nad podatki o rastlinah, ki jih gledajo vsak dan, a o njih niso ničesar vedeli. Nekaj komentarjev na izvedene delavnice pa si lahko preberete tukaj:

Pozdravljen g. Matej, najlepša hvala za res uspešen zeliščarski vikend. Jaz sem bila zelo zadovoljna in v nedeljo sva s kolegico same nabirale zelišča – koprivo, rman, črno deteljo, liste malin, brezovolistni oslad, trpotec in smetliko, pa tudi nekaj plahtice sva našli.  Tudi iz naše skupine sva srečali  nekaj  udeležencev, ki so prav tako pridno nabirali. 

Matej, pozdravljen. Še enkrat bi rad pohvalil zeliščarski vikend, ki si ga izvedel. Z veseljem bom povedal naprej.

Zdravo, še enkrat hvala za odlično vodenje zadnjič in seznanjanjem z divjim rastjem.

 OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Z veseljem pa tudi gojim, nabiram in sušim različna čajna zelišča in plodove ter iz njih pripravljam različne produkte. Vsa zelišča in sadeži so nabrani izključno v neokrnjenem okolju Jezerskega, kar daje čajem, kisom in sirupom posebno dodano vrednost.

zelišča košaraZeliščni čaji Kočna

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Sadni in zeliščni kisi
foto: Anja KarničarFlora Jezerskega

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: